Як впливає людина на вимирання тварин?
                                                                                                                         Чому це відбувається?



Від 70-х років двадцятого століття вимерло 60% видів хребетних тварин.
Такі дані у звіті Living Planet Report оприлюднив Всесвітній фонд дикої природи (WWF). У Південній Америці цей показник іще більший — від 1970-го по 2014 рік кількість видів скоротилася на 89%. Найбільш вразливими виявилися тварини, що мешкають у прісних водоймах — річках, озерах і болотних угіддях. Їхня кількість зменшилася на 83%. Що це означає, як на вимирання тварин впливає людина і чи здатні ми зупинити тенденцію?
Як людина «допомагає» видам зникати




Що знищила людина на планеті Земля за останні 50 років | ДивенСвіт
Living Planet Report повідомляє: тільки чверть планети лишається повністю вільною від впливу діяльності людини. Однак науковці прогнозують, що до 2050 року людство контролюватиме дев’ять десятих площі планети.





Основні причини вимирання фауни на планеті — видобуток корисних копалин, урбанізація, зростання населення. Тут починається ланцюгова реакція: перенаселення зумовлює розвиток сільського господарства, спричиненого споживацькими потребами людства. Це своєю чергою загрожує деградацією ґрунтів, яка впливає на 75% наземних екосистем і водночас на економічне благополуччя понад 3 мільярдів людей. Під загрозою опиняються бджоли та інші комахи-запилювачі.



Неконтрольований вилов риби, зростання рівня забрудненості океанів і прісних водойм пластиком поступово витісняють океанічних та прісноводних мешканців із середовища існування, призводять до їхньої загибелі й зменшення кількості питної води на планеті. Пластикове сміття знаходять навіть у найглибшій ділянці тихоокеанського дна — Маріанській западині.




Люди, остановитесь! На дне Марианской впадины обнаружили ...В Марианской впадине нашли пластиковый пакет. | Пикабу










Чи можна допомогти?
WWF стверджує, що можна, але тільки до 2020 року. Організація називає цю дату «вирішальною миттю в історії». А також закликає до нової глобальної угоди, аналогічної до Паризької 2015 року, щоб запобігти змінам клімату за рахунок скорочення викидів парникових газів. Є у звіті й послання до політиків: «Люди, які ухвалюють рішення на всіх рівнях, повинні працювати, щоб зрозуміти — людина й природа здатні взаємодіяти в гармонії на нашій планеті».
Деякі країни у свій спосіб уже намагаються допомогти природі. Наприклад, в острівній державі Палау, що поблизу Філіппін, уряд ухвалив закон про заборону продажу сонцезахисних кремів і засобів для шкіри, які містять речовини з переліку шкідливих хімікатів, зокрема оксибензон та парабени. Зоозахисники вважають, що ці речовини негативно впливають на рідкісні корали.


Більше інформації з цієї теми ви можете дізнатися ТУТ

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу