З ВИДОМ НА ЗНИКНЕННЯ: ЦІ ТВАРИНИ ВИМИРАЮТЬ. 
І ВОНИ ДИВОВИЖНІ


Північний білий носоріг, африканський слон, велика панда, азійський лев, сніжний барс, західна горила – всі ці тварини перебувають на межі вимирання, в переважній більшості випадків – з вини людини. Усього ж на Землі існує (поки що) більше 5 тисяч дивовижних представників флори та фауни під загрозою повного зникнення. Platfor.ma зібрала інформацію про 18 незвичайних тварин, для яких у нашому серці є окрема комірка та які зможуть вижити тільки завдяки спільним зусиллям людства.


Китова акула

Попри свої велетенські розміри ця риба майстерно ховається в океанських просторах. Саме тому її відкрили лише в 1928 році, а до цього цілком могли вважати морським чудовиськом, випадково побачивши обриси величезної істоти в воді. 
Китова акула досягає 20 метрів у довжину, живе до 80 років і має одну особливість, через яку її виживання під загрозою – у тварини довге статеве дозрівання та повільні темпи розмноження. За деякими даними, на планеті їх залишилося всього близько тисячі, а промисловий вилов і забруднення океану – наприклад, нафтою – нещадно зменшує цю кількість.


Сайгак

Це неймовірне парнокопитне виглядає як прибулець із космосу: величезні чорні очі, довге тіло на коротких ніжках і дивний інопланетний хобот замість носа. Насправді ця тварина живе в Казахстані, Узбекистані, Киргизії, частково в Туркменії, Росії та на заході Монголії і відноситься до вимираючого виду антилоп.
 Сайгаків у світі залишилося всього кілька тисяч – через полювання (за смаком їхнє м’ясо прирівнюють до баранини) і трагедію 2015 року. Тоді на території Казахстану через бактеріальну інфекцію за кілька тижнів загинуло більше 120 тисяч особин.

     ВЕЛИКА М'ЯКОТІЛА ЧЕРЕРПАХА
Ця черепаха виглядає моторошніше за своїх родичів – усе через вкритий шкірою, довгий і м’який панцир (близько метра), коротку голову, випуклі очі та невеликий хобот. І хоч харчується цей плазун рибою, ракоподібними та молюсками, складається враження, що при зустрічі може з’їсти й вас. 
До слова, познайомитися ближче з великою м’якотілою черепахою можна в південній частині Папуа-Нової Гвінеї та на півдні Іріан-Джаї в Індонезії.
 Крім полювання на них заради м’яса та яєць і руйнування їхніх місць проживання, є ще одна причина скорочення чисельності цих тварин – східна медицина. У деяких азіатських країнах впевнені, що м’яка оболонка черепах зволожує шкіру, покращує імунну систему і навіть лікує діарею.

                                 Канчиль
Олень-крихітка – найменше парнокопитне на планеті. Він досягає максимум 55 см у довжину і важить не більше 2,5 кг. 
Симпатичне звірятко борознить ліси Південно-Східної Азії та є героєм місцевого фольклору – хитрим і бешкетним правопорушником. Канчиль має незвичайний раціон – харчується всім, що трапляється на шляху: рослинами, комахами, рибою і падаллю. Ця мила тварина знаходяться на межі зникнення через вирубку лісів і полювання на неї заради м’яса.

Гусениця-череп

Свою назву ця загрозливого вигляду комаха отримала завдяки зовнішній схожості з черепом – екологи вважають, що це може відлякувати птахів, охочих продегустувати гусеницю на сніданок. 
Вона вкрай рідкісна: дослідникам вдається побачити цю красуню всього пару разів на рік, а зустріти її можна тільки в п’яти точках південної півкулі, в тому числі в Австралії. Комаха може вимерти з природних причин – через хижаків.

Дюгонь

Ці ссавці збереглися тільки в Тихому та Індійському океанах. Вони дійсно величезних розмірів – найдовша з виявлених особин має 5,8 м в довжину, а їхня вага може складати 600 кг. Дюгонь досить дружелюбний і з задоволенням поспілкується з людьми, а ось люди, навпаки, не дуже хочуть теплих стосунків.
 Вони полюють на тварину заради м’яса, жиру й кісток. Ситуація сильно загострилася з середини минулого століття, коли з 72 тисяч в 1962 році залишилося 4220 дюгонів у 1999-у.

                      Довгоп’ят
Вічно здивований герой усім знайомих мемів стрибає з дерева на дерево на островах Південно-Східної Азії. Це дійсно дивовижні тварини, і ось чому:
– довгоп’яти є досить дрібними створіннями. Їхній максимальний зріст – 16 см, зате хвіст може досягати 28 см;
– їхня голова здатна провертатися майже на 360 градусів;
– це єдині з відомих приматів, які спілкуються один з одним за допомогою ультразвуку, на частоті близько 70 кГц;
– відповідно до гіпотези Фредеріка Вуда Джонса 1916 року, людина походить від древніх довгоп’ятів;
– в Індонезії довго вважали, що голови цих тварин не прикріплені до тулуба і що це заразно.
Місця існування довгоп’ятів прагнуть зруйнувати, на них полюють через м’ясо і заради продажу як домашніх улюбленців. Це, як і їхня покупка, поза законом, і в більшості випадків веде до смерті тварин, адже вони не здатні жити в неволі.

Риба-крапля

Глибоководна риба, яка водиться поблизу Австралії та Тасманії – справжня зірка інтернету, де її стабільно нагороджують титулами найбільш потворної, химерної та моторошної істоти на планеті. Вона стала не тільки героїнею численних мемів, а й з’явилася у фільмах «Люди в чорному III» і серіалі «Секретні матеріали». 

Риба-крапля поки погано вивчена, однак відомо, що рибалки при вилові морських делікатесів випадково дістають і її, що скорочує популяцію, яка і так вкрай повільно відновлюється. І нехай зовнішній вигляд цього морського мешканця непривабливий, йому все одно надано природоохоронний статус. 

Тому що будь-яка жива істота має право на життя.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу